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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha : |
11/09/2014 |
Actualizado : |
05/11/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Autor : |
ZERBINO, M.S.; ALTIER, N.; PANIZZI, A.R. |
Afiliación : |
MARIA STELLA ZERBINO BARDIER, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; NORA ADRIANA ALTIER MANZINI, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay. |
Título : |
Phenological and physiological changes in adult Piezodorus guildinii (Hemiptera: Pentatomidae) due to variation in photoperiod and temperature. |
Fecha de publicación : |
2014 |
Fuente / Imprenta : |
Florida Entomologist, v. 97, n. 2, p. 734-743, 2014. |
ISSN : |
1938-5102. |
DOI : |
10.1896/054.097.0255 |
Idioma : |
Inglés |
Contenido : |
Resumen:
El objetivo de este estudio de laboratorio fue evaluar el efecto del fotoperiodo y la temperatura en: la morfometría, el color del cuerpo, contenido de lípidos, desarrollo de los órganos reproductivos y la actividad alimentaria de Piezodorus guildinii (Westwood). Fueron evaluadas tres condiciones diferentes (14:10 y 10:14 h L:O a 25 °C, y 10:14 h L:O a 20 °C), a 80 ± 10% HR. Los adultos en 14 h de fotofase (25 °C), fueron más grandes y tuvieron menor
contenido de lipidos que en 10 h (20 °C). La mayor proporción de hembras con banda del pronoto y conectivo claro fue registrada en 10 h de fotofase (20 y 25 °C). La condición del ovario fue afectada por el fotoperiodo y la temperatura. A los 15, 30 y 45 días de edad, en 14 h de fotofase (25 °C), 0% de las hembras exhibió el ovario inmaduro; por el contrario en 10 h (20 °C), durante ese período el porcentaje de hembras con ovario inmaduro disminuyó de 60
a 33%. El fotoperiodo y la temperatura afectaron el tamaño de los testículos; siendo mayor y menor a 14 h (25 °C) y a 10 h (20 °C), respectivamente. La condición del saco ectodérmico fue afectada a partir de los 15 días de edad; la proporción de machos con saco ectodérmico expandido fue mayor a 14 h (25 °C) que a 10 h (20 °C). La actividad alimentaria de los adultos disminuyó en condiciones de fotofase corta (10 h). Los resultados obtenidos indican que
los adultos de P. guildinii en condiciones de 10 h de fotofase y 20 °C ingresan en diapausa reproductiva, acumulan reservas energéticas (lípidos), tienen estructuras reproductivas inmaduras, cuerpo más pequeño, banda del pronoto y conectivo de coloración clara, y actividad alimentaria menor.
Abstract: The effect of photoperiod and temperature on Piezodorus guildinii (Westwood) adult body morphometry, color, lipid content, development of reproductive organs, and feeding activity at different ages was studied in the laboratory. Three different conditions were tested, each at 80 ± 10% RH: 14:10 h L:D at 25 °C, 10:14 h L:D at 25 °C, and 10:14 h L:D at 20 °C. Adults at 25 °C under 14 h photophase were larger and exhibited lower lipid content than those held at 20 °C under 10 h photophase. Highest percentages of females with clear pronotum band and connexivum were recorded at 10 h photophase regardless of the temperature. Development of the ovary was affected by both photoperiod and temperature. At 15, 30 and 45 days of age under 14 h photophase at 25 °C, the percentage of females with immature ovaries remained constant at 0%; in contrast, at 10 h (20 °C) this percentage declined from 60 to 33%. Testes size was affected by photoperiod and temperature; males at 14 h (25 °C) and at 10 h (20 °C) showed the largest and the smallest testes, respectively. The ectodermal
sac condition was affected starting with males 15 days of age; the percentage of males with an expanded ectodermal sac was greater under the 14 h (25 °C) treatment than under the 10 h (20 °C) treatment. Feeding activity of adults under short photophase conditions (10 h) decreased. These laboratory results indicate that adults of P. guildinii maintained under a short (10 h) photophase at 20 °C enter into reproductive diapause, accumulate energetic reserves (lipids), show undeveloped reproductive structures and smaller size, clear coloration of the pronotum band and connexivum, and less feeding activity. MenosResumen:
El objetivo de este estudio de laboratorio fue evaluar el efecto del fotoperiodo y la temperatura en: la morfometría, el color del cuerpo, contenido de lípidos, desarrollo de los órganos reproductivos y la actividad alimentaria de Piezodorus guildinii (Westwood). Fueron evaluadas tres condiciones diferentes (14:10 y 10:14 h L:O a 25 °C, y 10:14 h L:O a 20 °C), a 80 ± 10% HR. Los adultos en 14 h de fotofase (25 °C), fueron más grandes y tuvieron menor
contenido de lipidos que en 10 h (20 °C). La mayor proporción de hembras con banda del pronoto y conectivo claro fue registrada en 10 h de fotofase (20 y 25 °C). La condición del ovario fue afectada por el fotoperiodo y la temperatura. A los 15, 30 y 45 días de edad, en 14 h de fotofase (25 °C), 0% de las hembras exhibió el ovario inmaduro; por el contrario en 10 h (20 °C), durante ese período el porcentaje de hembras con ovario inmaduro disminuyó de 60
a 33%. El fotoperiodo y la temperatura afectaron el tamaño de los testículos; siendo mayor y menor a 14 h (25 °C) y a 10 h (20 °C), respectivamente. La condición del saco ectodérmico fue afectada a partir de los 15 días de edad; la proporción de machos con saco ectodérmico expandido fue mayor a 14 h (25 °C) que a 10 h (20 °C). La actividad alimentaria de los adultos disminuyó en condiciones de fotofase corta (10 h). Los resultados obtenidos indican que
los adultos de P. guildinii en condiciones de 10 h de fotofase y 20 °C ingresan en diapausa reproductiva, acumulan reser... Presentar Todo |
Palabras claves : |
ACTIVIDAD ALIMENTARIA; DIAPAUSA; DIAPAUSE; FEEDING ACTIVITY; FOTOPERÍODO; PHOTOPERIOD; PIEZODORUS GUILDINII; TEMPERATURA; TEMPERATURE. |
Thesagro : |
ENTOMOLOGÍA. |
Asunto categoría : |
H10 Plagas de las plantas |
Marc : |
LEADER 04286naa a2200289 a 4500 001 1050165 005 2019-11-05 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1938-5102. 024 7 $a10.1896/054.097.0255$2DOI 100 1 $aZERBINO, M.S. 245 $aPhenological and physiological changes in adult Piezodorus guildinii (Hemiptera$bPentatomidae) due to variation in photoperiod and temperature.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aResumen: El objetivo de este estudio de laboratorio fue evaluar el efecto del fotoperiodo y la temperatura en: la morfometría, el color del cuerpo, contenido de lípidos, desarrollo de los órganos reproductivos y la actividad alimentaria de Piezodorus guildinii (Westwood). Fueron evaluadas tres condiciones diferentes (14:10 y 10:14 h L:O a 25 °C, y 10:14 h L:O a 20 °C), a 80 ± 10% HR. Los adultos en 14 h de fotofase (25 °C), fueron más grandes y tuvieron menor contenido de lipidos que en 10 h (20 °C). La mayor proporción de hembras con banda del pronoto y conectivo claro fue registrada en 10 h de fotofase (20 y 25 °C). La condición del ovario fue afectada por el fotoperiodo y la temperatura. A los 15, 30 y 45 días de edad, en 14 h de fotofase (25 °C), 0% de las hembras exhibió el ovario inmaduro; por el contrario en 10 h (20 °C), durante ese período el porcentaje de hembras con ovario inmaduro disminuyó de 60 a 33%. El fotoperiodo y la temperatura afectaron el tamaño de los testículos; siendo mayor y menor a 14 h (25 °C) y a 10 h (20 °C), respectivamente. La condición del saco ectodérmico fue afectada a partir de los 15 días de edad; la proporción de machos con saco ectodérmico expandido fue mayor a 14 h (25 °C) que a 10 h (20 °C). La actividad alimentaria de los adultos disminuyó en condiciones de fotofase corta (10 h). Los resultados obtenidos indican que los adultos de P. guildinii en condiciones de 10 h de fotofase y 20 °C ingresan en diapausa reproductiva, acumulan reservas energéticas (lípidos), tienen estructuras reproductivas inmaduras, cuerpo más pequeño, banda del pronoto y conectivo de coloración clara, y actividad alimentaria menor. Abstract: The effect of photoperiod and temperature on Piezodorus guildinii (Westwood) adult body morphometry, color, lipid content, development of reproductive organs, and feeding activity at different ages was studied in the laboratory. Three different conditions were tested, each at 80 ± 10% RH: 14:10 h L:D at 25 °C, 10:14 h L:D at 25 °C, and 10:14 h L:D at 20 °C. Adults at 25 °C under 14 h photophase were larger and exhibited lower lipid content than those held at 20 °C under 10 h photophase. Highest percentages of females with clear pronotum band and connexivum were recorded at 10 h photophase regardless of the temperature. Development of the ovary was affected by both photoperiod and temperature. At 15, 30 and 45 days of age under 14 h photophase at 25 °C, the percentage of females with immature ovaries remained constant at 0%; in contrast, at 10 h (20 °C) this percentage declined from 60 to 33%. Testes size was affected by photoperiod and temperature; males at 14 h (25 °C) and at 10 h (20 °C) showed the largest and the smallest testes, respectively. The ectodermal sac condition was affected starting with males 15 days of age; the percentage of males with an expanded ectodermal sac was greater under the 14 h (25 °C) treatment than under the 10 h (20 °C) treatment. Feeding activity of adults under short photophase conditions (10 h) decreased. These laboratory results indicate that adults of P. guildinii maintained under a short (10 h) photophase at 20 °C enter into reproductive diapause, accumulate energetic reserves (lipids), show undeveloped reproductive structures and smaller size, clear coloration of the pronotum band and connexivum, and less feeding activity. 650 $aENTOMOLOGÍA 653 $aACTIVIDAD ALIMENTARIA 653 $aDIAPAUSA 653 $aDIAPAUSE 653 $aFEEDING ACTIVITY 653 $aFOTOPERÍODO 653 $aPHOTOPERIOD 653 $aPIEZODORUS GUILDINII 653 $aTEMPERATURA 653 $aTEMPERATURE 700 1 $aALTIER, N. 700 1 $aPANIZZI, A.R. 773 $tFlorida Entomologist$gv. 97, n. 2, p. 734-743, 2014.
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INIA La Estanzuela (LE) |
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
19/04/2024 |
Actualizado : |
19/04/2024 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
BRITO, G.; SOARES DE LIMA, J.M.; DEL CAMPO, M.; LUZARDO, S.; CORREA, D.; MONTOSSI, F. |
Afiliación : |
GUSTAVO WALTER BRITO DIAZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JUAN MANUEL SOARES DE LIMA LAPETINA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARCIA DEL CAMPO GIGENA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SANTIAGO FELIPE LUZARDO VILLAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DANIELA CORREA NACIMENTO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
The implementation of grading systems for beef carcass value differentiation: the Uruguayan experience. |
Complemento del título : |
Issue Section: Feature Articles. |
Fecha de publicación : |
2024 |
Fuente / Imprenta : |
Animal Frontiers. 2024, Volume 14, Issue 2, Pages 29-34. https://doi.org/10.1093/af/vfae004 -- OPEN ACCESS. |
ISSN : |
2160-6056 (print); 2160-6064 (online). |
DOI : |
10.1093/af/vfae004 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Published online 16 April 2024. -- Correspondence: Gustavo Brito, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria, INIA, Tacuarembó Research Station, C.P. 45000 Tacuarembó, Uruguay, gbrito@inia.org.uy -- Issue Section: Feature Articles (https://academic.oup.com/af/search-results?f_TocHeadingTitle=Feature+Articles ) -- LICENSE: This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/) |
Contenido : |
Implications: * The Uruguayan beef industry is moving from a subjective beef carcass grading system to a video image analysis (VIA). Different studies contributed to this. Three Uruguayan Beef Quality Audits showed that 80% of the carcasses received the same muscle conformation and fatness score. This lack of discrimination associated suggested the need to develop a more discriminatory method of sorting carcasses into uniform marketing groups. The beef marketing system in Uruguay is based on hot carcass weight and visual degree of fat cover, creating a price grid in which the heaviest carcasses with fat grade 2 are rewarded, achieving the requirements of markets. * Research has been conducted in Uruguay using ultrasound of live animal and VIA of hot and chilled carcasses to better predict red meat yield. The results from this research will be discussed.
* As the meat industry moves toward these concepts, a payment system that remunerates the individual animal merit is necessary, allowing the producer to undertake the relevant changes. Copyright © 2024 American Society of Animal Science |
Palabras claves : |
Beef; Meat quality; SISTEMA GANADERO EXTENSIVO - INIA; Uruguayan carcass grading; Video image analysis. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
URL : |
https://academic.oup.com/af/article-pdf/14/2/29/57238268/vfae004.pdf
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Marc : |
LEADER 02498naa a2200277 a 4500 001 1064609 005 2024-04-19 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2160-6056 (print); 2160-6064 (online). 024 7 $a10.1093/af/vfae004$2DOI 100 1 $aBRITO, G. 245 $aThe implementation of grading systems for beef carcass value differentiation$bthe Uruguayan experience.$h[electronic resource] 260 $c2024 500 $aArticle history: Published online 16 April 2024. -- Correspondence: Gustavo Brito, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria, INIA, Tacuarembó Research Station, C.P. 45000 Tacuarembó, Uruguay, gbrito@inia.org.uy -- Issue Section: Feature Articles (https://academic.oup.com/af/search-results?f_TocHeadingTitle=Feature+Articles ) -- LICENSE: This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/) 520 $aImplications: * The Uruguayan beef industry is moving from a subjective beef carcass grading system to a video image analysis (VIA). Different studies contributed to this. Three Uruguayan Beef Quality Audits showed that 80% of the carcasses received the same muscle conformation and fatness score. This lack of discrimination associated suggested the need to develop a more discriminatory method of sorting carcasses into uniform marketing groups. The beef marketing system in Uruguay is based on hot carcass weight and visual degree of fat cover, creating a price grid in which the heaviest carcasses with fat grade 2 are rewarded, achieving the requirements of markets. * Research has been conducted in Uruguay using ultrasound of live animal and VIA of hot and chilled carcasses to better predict red meat yield. The results from this research will be discussed. * As the meat industry moves toward these concepts, a payment system that remunerates the individual animal merit is necessary, allowing the producer to undertake the relevant changes. Copyright © 2024 American Society of Animal Science 653 $aBeef 653 $aMeat quality 653 $aSISTEMA GANADERO EXTENSIVO - INIA 653 $aUruguayan carcass grading 653 $aVideo image analysis 700 1 $aSOARES DE LIMA, J.M. 700 1 $aDEL CAMPO, M. 700 1 $aLUZARDO, S. 700 1 $aCORREA, D. 700 1 $aMONTOSSI, F. 773 $tAnimal Frontiers. 2024, Volume 14, Issue 2, Pages 29-34. https://doi.org/10.1093/af/vfae004 -- OPEN ACCESS.
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